CERKEV PONIŽUJE: Bistvena vrednota ženske je v njeni sposobnosti rojevanja in v njeni gospodinjski koristi!

Vsako leto ob dnevu žena ugotavljamo, da ženske še vedno niso enakovredne moškim. Kje so temeljni vzroki za neenakopravnost spolov? Bistveno vlogo pri tem ima katoliška cerkev, ki ima celo v svojem nauku zapisano, da mora biti žena podrejena možu. Duh tega zloveščega nauka je razviden tudi v encikliki o zakonu, ki jo je objavil papež Pij XI. Citiram odlomek iz knjige Vlačuga babilonska, Fernardo Vallejo: »In poslušajte, kaj je Pij XI. pavlinsko rekel glede »emancipacije žensk« v svoji encikliki Casti connubii (O nravnem zakonu) 31. decembra 1930: »Tisti, ki hočejo z govorjenjem ali pisanjem zatemniti blišč zvestobe in nravnosti zakona, si ne pomišljajo izničevati zaupljivo in nravno ženino pokornost možu. In nekateri celo trdijo, da je taka pokornost nevredna podložnost enega zakonca drugemu, da so vse pravice obeh enake; in drzno razglašajo, da se mora emancipacija žensk uresničiti. Taka emancipacija mora biti po njihovem trojna, glede domače skupnosti, v upravljanju družinskega premoženja in glede vzgajanja otrok. Biti mora družbena, ekonomska in psihološka, se pravi, da bo ženska za svoje zadovoljstvo osvobojena zakonskih ali materialnih dolžnosti (mnogokrat smo povedali, da to ni emancipacija, ampak zločin); ekonomska, s katero mislijo, da lahko žena, ne da bi mož vedel ali hotel, svobodno ima svoje posle, jih vodi in ureja, ne da bi upoštevala otroke, moža in vso družino; in končno, družbena, s katero trgajo ženo od domačih dolžnosti, tako od otrok kot od družine, da bi se lahko brez skrbi zanje, v skladu s svojimi muhami posvečala poslom in celo javnim zadevam.«

Ne pozabimo, da tukaj gre za encikliko, vrsto dokumenta, ki ima v katoliški cerkvi največjo moč, njena vsebina pa obvezujoč karakter. Tudi poslanica, ki so jo škofje naslovili na žene ob koncu drugega vatikanskega koncila, kaže, da katoliška cerkev vztraja na istih stališčih. V poslanici med drugim piše: »Roteče vas prosimo, da predvsem skrbite, da se ohrani človeški rod.« (Svetnik za vsak dan, januar – junij, Silvester Čuk) Škofovske besede so napisane precej v diplomatskem tonu, sicer pa povsem izhajajo iz srednjeveške miselnosti svetnika Tomaža Akvinskega, ki je izjavil: »Bistvena vrednota ženske je v njeni sposobnosti rojevanja in v njeni gospodinjski koristi.”

Zakaj ženske v katoliški cerkvi prenašajo takšno poniževanje? Kdaj se bodo iztrgale iz teh cerkvenih verig? Prvi korak bi lahko bil, da se izpišejo iz cerkve in župniku ob tem tudi povedo kaj je bil eden od glavnih motivov za izstop: učenje katoliške cerkve, da je ženska podrejena moškemu. Lahko pa mu citirajo tudi izjavo slovenskega župnika Jožeta Packa, ki je za časopis Družina, 15.7.2001 izjavil: »Ženska je ustvarjena kot pomočnica človeku.« In naj duhovniku svetujejo, da si na internetu prebere brošuro: Ženske so žrtve cerkve, ki jo je izdalo Društvo za zaščito ustave in žrtev cerkve.(Avtor/J.Š.)
╚►RADO PEZDIR: Vtaknite si svoj denar v vaše parazitsko debele riti!

╚►VARČEVANJE VLADE: Politiki se dobesedno delajo norca iz ljudi!

╚►RESNIČNA ZGODBA: Starejša žena namenjena k jutranji maši, me je ozmerjala s svinjo!

╚►NA POGREBU: Župnik s košaro kasiral neobdavčenih 10.000 evrov!

╚►IZRAČUN, DA TE KAP!: Smo Slovenci res ovce?

╚►TO MORAŠ PREBRATI: Bankrotirani cerkvi še Bog ne more pomagati!

 • POŠLJI ČLANEK NAPREJ:
 • Share on Facebook
 • Imate zanimivo zgodbo, ki bi jo radi delili z drugimi? Pošljite nam na: info@razkrito.net

11 x komentirano

 1. Štefan says:

  Če kdo misli da je bistvo ženske, da je vse drugo kot ženska, pač nima zdravega razmišljanja v bistvo obstoja življenja. Kamor koli pogledate v svet obstoja vrst, je obstoj vrste najpomembnejše dejanje. In tega ženski nikakor ne smemo odreči. Še na videz najbolj “nazadnjaški” kozel se bori zato, da njegova vrsta s pomočjo “žensk” obstaja, se razvija v nov zdrav rod. Vi, ki se imate za inteligenco, pa bi radi, da življenja prevzamejo homosexualci?

 2. Lilith says:

  Škoda k je bila prvi apostol ženska Marija Magdalena, k so jo pol hitro izločli…in jo spremenil u prostitutko…

 3. Irena says:

  Avtor, kot sklepam iz prebranega, imaš ti neke težave z deprimeranostjo. Jaz sem verujoča, pa ne čutim nikakršnega ponižanja. Prav nasprotno, mnogim moškim se lahko postavim ob bok ali jih celo presežem. In seveda imajo svetopisemski zapisi toliko interpretacij kot bralcev, še več interpretacij pa se lahko pojavi, če se citate vzame iz konteksta, a ne? Pa kaj bi o tem razpredala; ti se tega zavedaš in tudi veš, zakaj si članek oblikoval kot si ga – za dosego določenega namena. Da še zaključim: ne rečem, da je vse tako, kot mora biti; žal v Cerkvi, ki bi morala biti vzor, je vedno manj stvari takšnih, kot bi morale biti. Vendar pa je tudi tako, da se določeni ljudje zavedajo, da v vlogi “žrtve” lahko več dosežejo kot v vlogi korektnega nasprotnika in zato pač “furajo” svojo vlogo “žrtve”. Naivni bedaki brez zdrave kmečke pameti pa takim bučkam zvesto verjamejo. A ne, avtor, saj takšen je tvoj namen?

 4. klavdij says:

  lepo si napisala irena…

 5. senka says:

  Cerkev je skozi zgodovino (dokazano) naredila toliko hudega,da mi je kar slabo ko poslušam,kako pametujejo.Je že res tisto-ne delajte kot jaz,delajte kot vas učim-…In svoje ovčice učijo poslušnosti.Na vseh področjih.Uradno sem katoličanka,mi pa niti na pamet ne pade,da bi verjela v nekaj,kar so zapisali zločinci.Verjamem v lastno presojo in tako učim tudi svoje otroke.Pa mi je celo uspelo,nista ne kriminalca,ne narkomana…pa to prav gotovo ne po zaslugi cerkve.In nimata priučenega mnenja,da je ženska le za v kuhinjo in rojevanje.Amen.

 6. rozamiza says:

  Em, nerodno, na fotki je Judinja.

 7. JanezK says:

  K sreči presenečeno ugotavljam, da imamo kar nekaj treznih sogovornikov.
  Sicer pa zaradi bedakov, ki bi radi na novo izumili toplo vodo, bomo vsi gor plačali, to se v današnji družbi že čuti, še najbolj bomo pa plačali kot narod. Z poneumljanjem naivnih smrkelj ne bo več dolgo šlo. Cerkveni nauki držijo že tisočletja in so nas pripeljali do izobilja kot ga poznamo danes, bedaki pa najbolje da vse na glavo obrnete, samo ne razumem kako boste pripravili moške da bodo rojevali in dojili otroke. Sicer pa če smo že pri rušenju vseh vrednot in medsebojnih odnosov, če ste že zaj. moško in žensko vlogo v družbi, dajte še pse iz pesjakov v postelje…, pardon, saj res, to ste tudi že uspeli doseči… Bravo!

 8. Sebastijan says:

  Najbolj zanimivo pa je,da je 90% ljudi,ki dobrodelno pomagajo ti cerkvi ravno ženskega spola!Žalostno je to,da se ženske same zavedajo odnosa pripadnikov cerkve do njih,pa ima kljub temu vsak župnik svojo”deklo”-kuharico.Nadalje opažam,da so bolj kot ne vsi aktivisti Karitasa ženskega spola !sramota!!

 9. primoz says:

  Kdo bo rojeval otroke? mar niso ženske že enakovredne moškim? za spočetje otroka sta potrebna oba, tako moški kot tudi ženska. v ženskem telesu po Božji volji pride do spočetja, do zarodka, iz katerega se razvije enkratno in neponovljivo bitje-človek. v vsej zgodovini človeka je le enkrat samkrat prišlo do morda največjega Božjega čudeža kdajkoli in to je bilo brezmadežno spočetje, naše matere Marije. in Marija je ženska, mar ne? Mar ni šlo že malo predaleč, ko si ubogi ljudje, ki niso zadovoljni s svojim telesom spreminjajo spol. smilijo se mi. tisti, ki pa to uresničijo pa ne, tako kot se mi ne smilijo tudi tisti, ki delajo splave. a so to zdravniki? si zaslužijo ta naziv? spametujte se ljudje in najprej pometite pred svojim pragom.
  Jezus ljubi vse, ne glede na spol, raso,…

 10. mislec says:

  Je res, da je en glavnih poslanstev ljudi reprodukcija in v tem oziru ni problema. Ena poglavitnih nalog človeškega samca je že od pamtiveka, da daruje seme za svoj zarod, lovi hrano in varuje pred sovražniki, samica pa prejema seme nosi leglo, skrbi da se postavi na noge… in to je naravni sistem kateri pač še vedno velja in tudi vedno bo. Kdo smo pa mi da bomo spreminjali tok življenja in reprodukcijo?

Oddaj odgovor!