EU primerjava: Plače so pri nas navadna žaljivka za ljudi!


Glede na to, da delam in zivim zdaj v UK lahko povem, da plače so pri nas navadna žaljivka za vse ljudi, tudi mojega kova in tip dela, ki sem ga opravljal, cene pa so pri nas v primerjavi s stanardom drugod po Evropi prav nesramno visoke.

Samo za primer, moja neto plača je vsaj 3,5 krat višja kot moja najvišja neto plača v Sloveniji (nekaj nad 1000€), delo pa precej manj odgovorno in zahtevno.

Cene pa so take, če se malce znajdeš, lahko odpeljes domov za cel voziček hrane na kakovostni ravni kakega Špara (da izključimo res poceni Hofer in Lidl) za cca. največ £100. Špar pride pri nas v enaki meri pa NAJMANJ 150€.

To kar se gremo pri nas, da si to dovolimo, take davke (tu je najvisja davcna stopnja za delavce 25% z vsemi prispevki vred, v Sloveniji pa v povprečju ne pade pod 40%), tako suženjstvo.

Zdravstvo je tu dejansko zastonj, povsem zastonj. Škatlica tablet proti glavobolu pa stane v trgovini celih 30 penijev!!

Sploh ni primerjav, in ce bo kdorkoli rekel, da so EU države dražje od naše, naj dobro premisli preden dobi kako po zobeh od kograkoli, kar bi bilo edino prav storiti. To je sramota! Mi smo v posmeh celemu svetu!

Se dobro, da niti ne vedo kje smo, kaj sele kaj več o nas.

Vse kar je tu dražjega so javni prevozi, ampak spet, če se znajdes so cene hitro za najmanj 50% nižje.
Birokracije NOBENE, vse se uredi preko interneta, po telefonu in glede na st. prebivalcev (cca. 75mio ljudi) zelo hitro.
A sem se kaj izpustil, aja, spet, razen Londona me pride soba v privat hiši v izjemno lepi soseski skupaj z vsemi stroski £500 na mesec.

No zdaj pa sem nekako na hitro predstavil “najdražjo” drzavo v Evropi.

Drago je samo pitje pivca v pubih pa se to ne vedno in povsod, se najdejo tudi pubi kjer dobis meal+beer za £5£8 in ob športnih dogodkih na TV, pivo po £1,5, ker pa so tu nori na nogomet je to vask druga dan :D

Skratka, BURN the motherfuckers DOWN!!!

Slovenija je resnično daleč zadaj za svetom kar se napredka tiče, glede obdavčitev in višine cen življenjskega standarda, pa smo med prvimi na SVETU!!
Lahko pa mene direkt vprašajo vsi se kaj več, če želijo, jim lahko kar celo zgodbo mojega življenja vržem pred oči in primerjavo s tem kako se delo in ljudi ceni tu v materi “kapitalizma” – V. Britaniji.

Aja pa se to, hehe, hoteli s 3+ zvezdicami so ponavadi celo cenejši od naših kvazi 4 zvezdic, da ne govorim o urejenosti teh hotelčkov. Eh, ni vredno izgubljati več besed kot toliko, BUUUUURN!

Avtor: Damir Lumis Zorčič

 • POŠLJI ČLANEK NAPREJ:
 • Share on Facebook
 • Imate zanimivo zgodbo, ki bi jo radi delili z drugimi? Pošljite nam na: info@razkrito.net

15 x komentirano

 1. ivo says:

  zanima me če je trg delovne sile odprt za tujce in kaj je potrebno da lahko začneš delati,kajti pravkar se mi je onujala proližnost pa sem bil skeptičen,toda po tvojem postu vidim da je resnično vredno razmisleka.hvala za odg. in lp

 2. irena says:

  Moja izkusnja z delom v UK:
  - placa je bila malce visja kot v Sloveniji, delo pa veliko bolj odgovorno in zahtevno, saj je bila moja izobrazba v UK VELIKO bolj cenjena ko v Sloveniji. Imela sem tudi moznost napredovanja, za kar moras v Sloveniji ponavadi narediti se kaksno solo vec, tam pa te firma, ce vidijo da si sposoben, sama izsola ( ne govorim za vse seveda, govorim samo iz svoje izkusnje)

  - strinjam se kako je glede hrane – je draga ampak ce se znajdes se da marsikaj. tako kot ce gres pri nas v nabavo takrat, ko ima Spar/Mercator kaksne akcije, kupujes stvari tik pred rokom, kupis 3 za ceno 2 (to je v Londonu sploh popularno :o ) ), primerjas cene kje je kaj ceneje … meni se to ponavadi ne da in kupim kar rabim takrat ko rabim in potem zapravim goro denarja za zivez ..

  - zdravstvo je zastonj … razen zobozdravnik kjer za eno plombo odstejes £15 :-/ tudi zdravila so poceni, osnovna lahko kupis za vsakim vogalom, saj so lekarne (taksne in drugacne) razpasene po celem Londonu

  - vse se RES uredi preko interneta oz telefona in zelo hitro. je res da ima UK ogromno st preb in pac mora biti zato poskrbljeno, drugace jim sploh ne bi zneslo. pol stvari uredijo racunalnisko vodene tajnice. kamorkoli poklices se najprej 5 min pogovarjas s tajnico, katera pobere vse tvoje podatke (kdo si, iz kje si, zakaj klices) potem pa te ona veze kamorkoli zelis.

  - £500 na mesec za sobo v lepi soseski … to pomeni soba v vec sobni hisi, kjer si delite kopalnico, kuhinjo .. . v Londonu si lahko le najbogatejsi privoscijo da zivijo sami v svoji hisi v LEPI soseski. vsi ostali delijo hise oz tudi stanovanja. tako kot pri nas studentje, le da so to odrasli ljudje z druzinami. tudi tisti, ki imjo svoje hise, se vedno kaksno sobo ali dve oddajajo kaksnim studentom, ali pa imajo v eni izmed njih au pair, ker si ne morejo privosciti prave angleske varuske
  najemnine so drage, kljub visokim placam. trust me – sem videla v kaksnem zivijo ljudje, tudi z majhnimi otroki … brrrr

  - popivanje .. . se strinjam. se da priti poceni skozi – sam vedet moras kam it. spet varianta 3 za 2 coctaila :o ) pa pivo + meal -> £7 …

  - ne pozabi omeniti 9 urni delavnik – oz delas 8 ur, vmes pa imas eno urno neplacano malico. tudi prevoza ti nihce ne povrne.

  - bolniska? nic bolniske eno leto. ce zbolis, pac ne dobis placanega dneva. po enem letu 5 dni bolniske – 5 dni si lahko bolan, nic vec :o )

  - regres ? kaj je ze to …

  - v Londonu vse zavisi v katerem predelu se nahajas. bogati in revni predeli se med seboj krepko razlikujejo.

  so seveda poz in neg strani tu in tam, jaz samo razkrivam svojo plat zgodbe. je verjetno odvisno od tega v kaksni stroki si zaposlen, kaksnga delodajalca imas … konec koncev – tako kot v Sloveniji ali ne ? z dobro placo povsod fajn skoz prides

  lp!

 3. irena says:

  ivo, da zacnes delati ne potrebujes nic posebnega, oz je isto kot bi se zaposlil v Slo – ker je EU, imas iste pravic za zaposlitev kot vsi ostali v UK

 4. ivo says:

  Irena najlepša hvala ker si delila informacije z menoj…kot vidim ni vse zlato kar se sveti…..mi je v sloveniji prav tako lepo…..počasi se daleč pride.lp

 5. Damir Lumis says:

  Irena, vse lepo in prav ampak nekaj ljudje se vedno ne dojamejo: LONDON je metropola in najsalbsi predstavnik cen in kulture v UK. Ce se peljes samo uro in pol izven Londona pa lahko zacnemo govorit o pravih stroskih in kulturi bivanja.

  Poleg tega sem primerjal mojo sluzbo v Slo, ki je iste stroke samo delal sem po 10ur in vec na dan brez placanih nadur ali nagrade. Moznosti naporedovanja so bile nicne v primerjavi s tujino (kjerkoli).

  Delovnik v UK ni 9ur ampak 7,5h na dan plus 30minut za malico.

  Sedaj pa se stroski povezani z delom: prevoz in malica sta neplacana to je res, vendar si pozabila omeniti, da gredo vsi stroski z delom v davcne olajsave, to pomeni, da denar, ki ga porabis za malico in prevoz na delo dobis povrnjen ob koncu davcnega obracuna ali pa enostavno placas sorazmerno manj davka. Regresa res ni, imajo pa bozicnico pa ne majhno.

  Ce odstejemo London in kot v Ljubljani navite cene neprimicnin do neba, so stroski zivljenja tule se vedno nizji kot v Slo, place pa neprimerljivo visje, tudi tiste resnicno najnizje so dvakrat vecje od Slovenskih. Pa se placajo jih, tu se ne zgodi, da ne kdo ne bi bil placan 6 mesecev delodajalec pa bi se okoli vozil z vecimi mercedezi.

 6. lighting says:

  Hja stara pesem. Ko sem pred leti delal v Nemčiji, se nisem mogel načuditi njihovim – urejenim – razmeram. Doma sem delal za par 100 mark, tam sem dobil nekajkrat več za enako delo. Da o odnosih, kulturi in vsem ostalem niti ne govorim. Na vse kriplje sem si prizadeval, da bi tam ostal, ampak s tistim rdečim potnim listom sem si lahko samo nekaj obrisal.Ostajali so moji sodelavci Portugalci, Italijani, Francozi…. Rote passport – raus! To je tisti pasport s katerim smo bojda lahko prišli v katerikoli del sveta (prosjačit morda). Tako sem spakiral kufre in šel domov. Življenska napaka. Ko sem doma razlagal, tistim ki so me hoteli poslušati, kako imajo stvari urejene drugje, sem bil deležen posmeha, moralnih podukov, negodovanja, v smislu, saj mi imamo tudi to, še boljše…a, hkrati so ti isti ljudje ves čas kritizirali stanje pri nas.
  Tako sem obstal na Balkanu v prostoru, ki ga obvladuje balkanska mafija. In sedaj učim svoje otroke angleščino in nemščino, da si bodo nekoč znali poiskati normalen prostor pod soncem. Zame je prepozno.
  Uživaj Damir kjer si, z ostalim se ne obremenjuj preveč. Tu se stvari NE BODO NIKOLI SPREMENILE! Je preveč balkanske mentalitete med nami.

 7. SloDelirij says:

  @lighting, prvo sem par krat pogledal ali ni to morda od mene napisano, ampak nikakor ne saj nisem še nikdar sem pisal. Je pa nekao razmišljanje tako enako, da sem ga positovetil, celo zamenjal s svojim. Moja zgodba je podobna tvoji. Živel v Nemčiji in videl vse kar praviš. Kako smo tukaj zaostali, tako materialno kot še bolj mentalno! Z njimi nismo niti malo primerljivo. Prej s cigani na jugu. Juga je vcepila našim ljudem takšne slabe kvalitet, da jih ne bo spravil ven nihče drug kot zemljica. Nardil sem strateško napako! Vrnil sem se. Seveda že pred leti. Od takrat naprej je moje življenje le še eno samo životarjenje in beda. Moja otroka sem vzgajal v zahodnem duhu, v svetovnem duhu in nikakor v balkanskem. Fuj. Oba obvladata nemški in angleški jezik enako kot tega tukaj, slovenskega..tako bo jima kdaj morda dana večja možnost življenja. Tudi sam že vidita in pravita, da je to tukaj pravi kurnik in da so ljudje vredni manj od živali kje drugje! Zelo prav imata. Naj živi mladi rod, naj gre v svet iz te bede balkanske, kjer vlada v vseh porah politika in mafija. Mafija in politika. Tudi za mene je že prepozno – žal. Sicer bi šel jutri zjutraj takoj ko vstanem. Po štirih. Sovražim ta balkan!
  Damir, živi kolikor najboljše veš. Zdaj si tam doma in tam boš ostal. Okrog sebe pa neomajno širi domačinom informacije o tem kdo in kaj je v resnici balkan! Lp

 8. Damir Lumis says:

  Obema najlepsa hvala za tele kometarej in vsekakor bom nadaljeval to kar sem zacel. :)
  Resnica mora priti na dan in ta calenk bom te dni tudi prevedel.
  Zacel bom tudi s pisanjem svojega bloga v anglescini kjer bom povedal se veliko vec, seveda spet skozi izkusnje pisane na lastni kozi. Vabvljeni k branju, ko bo online. Na FB me lahko dodate in spremljate, saj povewm se veliko takih zadev tudi sproti.

 9. Maks says:

  Škoda, da je prišlo do prekinitve komentarjev. Nekateri so zelo poučni in zanimivi. L.p.

  Maks

 10. jao says:

  Dajmo jih dol…te politike neumne in pozresne…..postavimo nekaj ljudi na prave poozaje pa da se pomete z balkanskimi primitivci,ki delajo samo za lastno rit(pa se tiste ne poznajo)

 11. bobus says:

  Ostani gor in imej se čim bolje. In čim manj se oglašaj s svojimi provokacijami…

 12. Damir says:

  Zakaj pa naj bi se čim manj oglašal? In kakšne prvokacije naj bi to bile?

 13. ajša11 says:

  Ostani v novi domovini saj pravijo, da tam kjer si zadovoljen je tvoj dom. Sama sem živela nekaj časa v tujini in vidim razliko. Nazadovali smo za 5olet, kulturno,moralno,etično in imamo mafijski sistem, ki ga poznamo iz ameriške zgodovine trideseta leta.

 14. johnny says:

  Smo sodobni hlapci ki pobiramo drobtinice ki nam jih mečejo kvazi delodajaci ki so zaščiteni z zakoni ki jih sprejela povampirjena mafijska politika.Bedno v nulo!

 15. Gabrijel says:

  Dobra in poučna stran.Šele danes sem jo izbrskal.

Oddaj odgovor!