ŠOKANTEN IZRAČUN: Koliko denarja naberejo župniki v enem letu!


Da bi razumel cerkev, moraš vedeti kako poteka tok kapitala. Vedno enosmerno! Iz posamezne župnije v škofije in iz škofije v Vatikan. Nikoli drugače. In tako že stoletja. Poglej koliko župniki naberejo iz nabirke.

Za osnovo mojega izračuna je javno priznanje enega župnika (Tv tednik), da na eno mašo z nabirko dobi 400EUR. Zdaj pa računaj: 800 duhovnikov x 2 maši dnevno x 365 dni x 400 EUR =233.600.000EUR v enem letu. Zmanjšajmo ta znesek na polovico, če vzamemo da niso vse župnije tako bogate. Potem zmanjšanjmo še enkrat še enkrat na polovico, če nimajo vsi toliko maš. (Čeprav je cerkva več, kot tisoč in mnogi župniki mašujejo v večih cerkvah) Torej 233.600.000 EUR : 2 = 116.800.000 : 2 = 58.400.000 EUR.
Letna nabirka slovenske cerkve torej znaša 58 milijonov EUR , po minimalni predpostavki (4x zmanjšano izhodišče). Potem je še cena vsake maše (če pri maši poslušaš, potem lahko slišiš da imajo maše prodane vsaj za pol leta naprej) 17 EUR x 2 dnevno x 800 duhovnikov x 365 dni = 9.928.000 EUR.

Samo z mašami torej zaslužijo župniki letno, minimalno (nabirka + cena maše po ceniku) 69 milijonov EUR. Poglejmo še stroške “plač” Dajmo jim torej 1.500 EUR bruto mesečne plače. (800 župnikov x 12 mesecev x 1.500 EUR) = 14.400.000 EUR). Od nabranih 69 milijonov EUR odštejemo plače 14.400.000 in dobimo 54.600.000 EUR, ki gredo dalje v škofije. Koliko si tam vzamejo ne vem, vem pa da razlika roma v Vatikan, kajti on je absolutni lastnik vsega cerkvenega premoženja! Ne pozabimo. Brez vsake obdavčitve!

Drugih prihodkov RKC tu ne bom analiziral, ampak le naštel:

- poroke,
- pogrebi,
- krsti,
- sveta maziljenja,
- dohodki iz posestev in gozdov,
- dohodki iz bank in
- prihodki iz lastništva, delnice.
- državne subvencije iz več različnih ministrstev.
- dedovanja
- in drugo.Liberalci, pojdite računat, pa boste videli, da je denarja v cerkvi da se ti meša!!

Za Karitas seveda Cerkev nič ne da iz svojega. Oni samo organizirajo ločeno nabirko, zastonjske koncerte, prostovoljne prispevke občanov. Tudi za obnove cerkva so ločene nabirke po fari, pa iz kulturnega ministrstva.

In ne pozabit , da župniki dobijo tud mesečno plačo in pokojnini iz DRŽAVNE BLAGAJNE iz naših pokojninskih prispevkov, ker cerkev za pokojninsko zavarovanmje ne plačuje. Pa tudi obdavči se ne cerkvenih prihodkov.

VI PA NE POZABITE, DA BOSTE MORALI DELATI DO 65 LETA,…..!!!!

╚►Katoliška cerkev je ustvarila usodni razkol med Slovenci!

╚►RESNIČNA ZGODBA: Starejša žena namenjena k jutranji maši, me je ozmerjala s svinjo!

╚►NA POGREBU: Župnik s košaro kasiral neobdavčenih 10.000 evrov!

╚►IZRAČUN, DA TE KAP!: Smo Slovenci res ovce?

╚►TO MORAŠ PREBRATI: Bankrotirani cerkvi še Bog ne more pomagati!

 • POŠLJI ČLANEK NAPREJ:
 • Share on Facebook
 • Imate zanimivo zgodbo, ki bi jo radi delili z drugimi? Pošljite nam na: info@razkrito.net

27 x komentirano

 1. Ernek says:

  Stresni podatki.Pomoje dobijo še kakšen miljonček več.

 2. Marko says:

  Samo eno vprašanje…kako si to računal 365 dni x 400 €. Nabirka pri maši se pobira samo ob nedeljah, torej bi bilo pravilno npr. 2 maši x 52 nedelj x 400€ = … Se vidi, da to piše nekdo, ki ni nikoli prestopil praga cerkve.

 3. slavko says:

  Malo ste se zmotili. Ti. nabirka je samo vsako nedeljo in ne vsak dan.

 4. martin says:

  Živijo.

  400 evrov 2x na dan vsak dan je smešno visoka cifra, poleg tega pa kolikor vem se pobirajo darovi samo ob nedeljah. Ne mislim, da je cerkev revna, samo dejte ne bedarij pisarit.

 5. vida says:

  Grozljivo zato pa lahko na veliko zapravljajo.V našem kraju so dobili nazaj vinograde.Vse so obnovili,sdaj pa propada,ker so lenuhi,Farani bi naj delali za božji blagoslov.Minili so ti časi.Obnavljali smo cerkev,pred časom,še do danes nismo dobili obvestila kakšni so bili izdadki,delalo pa se je s pomočjo faranov.
  V glavnem,cerkev naj pošteno dela in naj nas davkoplačevalce pusti, posameznik ,ki pa hoče dat, pa naj da.

 6. Biba says:

  Nabijanje prazne slame. Podatki so izmišljeni, način računanja je čist mimo…
  Ma whatever…
  A se vam da? Pa zakaj se sploh toliko s tem ukvarjate? A ti zaradi tega kaj manj dobiš, ali pa kaj manj imaš, če drug folk plačuje za maše in daruje v cerkvi denar? Točno tako, NE.

  Kaj te pol to toliko moti? To je tako, kot bi mene motilo, da ti, ki te sploh ne poznam, zapravljaš denar za nepotrebne kavice v kafičih vsak dan.
  To je ena kava 1,20€x31dnix= 37,20€.

  Fak, tip porabi prav 37€ za kavice na mesec. Zločin.

  O get yourself a life!

  Nestrpnost je znanstveno dokazana pri ljudeh z nižjim IQ-jem.

 7. PeKo says:

  Ne razumem kaj vas pravzaprav moti? To, da verniki financiramo svojo Cerkev? Zakaj gasilcem ne očitate, da pobirajo članarino? To, da duhovniki naredijo veliko dobrega pa nočete videti. V glavnem vas je eno samo sovraštvo. Samo vedite,, da vas bo taisti župnik (ki ga stalno zmerjate) na koncu pokopal v znamenju križa, ki ga tako sovražite.

 8. bojan says:

  dolgo že niste videli cerve od znotraj, dolgo je odkar vas obremenjujejo le 10 preprostih zapovedi, vsi bomo imeli enega sodika, pa ga lahko imenijemo različno a uprašanje bo le eno Kdaj ste me storili , bolnemu…pomagali lačnemu, obiskali …ooblekli Pa po svoji vesti odgovorite- kdaj Gospod ( sodnik ) smo te videli takega? odgovor bo samo ste storili ali pa ne . Takrat ne bo vek skrivanja kakšna politika ,kakšni kolegi, kakšni pijateli, kdo mi je tako rekel. Sam boš sebi sodnik pa naj bo kmet ali gospod, župnik ali politik.SAM SAM pa dela ,ki si jih opravil na drugi strani vage pa je med drugim tudi laž in ostale malopridnosti ENAKO ZA VSE …..pa še skriti se ni potrebno za nekimi izjavami

  LEPE VELIKONOČNE PRAZNIKE Z MIROM V SRCU VSEM KI VAS KAJ TEŽI, PA MALO ODLOŽITE NA INTERNET BO LAŽJE.

 9. Peter says:

  Vse lepo in prav. Razumem, da marsikdo ne vidi smisla v delovanju Cerkve in to tudi sprejemam.

  Ampak, da nekdo dela izračune na tak način, je pa PRIMITIVNO. Mogoče bi moral tale pisec koga vprašati, kako stvari potekajo, ker vidim, da nima pojma, o čem govori.

  Da, večja župnija ima lahko tako nabirko nedeljske pušce. Če bi kdaj stopil med tednom v cerkev, bi pisec teh pisarij opazil, da se takrat ne pobira s pušco. Torej je nabirka samo ob nedeljah in velikih praznikih. Torej se tu izračun že takoj podre, saj imamo na mesec običajno le 4 nedelje. Pa za povrhu da vse skupaj kar krat dve. Me pa res zanima, v koliko župnijah sta dve maši na dan med tednom.

  Vse lepo in prav, ampak če želiš bit pameten, bodi tam, kjer si lahko. Pa tudi o davkih bi lahko kaj rekli. Spoštujem liberalce, ampak ne takšnih, kot je tale pisec.

  Pa lep pozdrav!

 10. Mirko says:

  Bojan, a v rdečo kapico in pepelko tudi vrjameš? Katoliška cerkev je biznis, kot je to večina ver. Lepe praznike, pa ne pozabit župniku kakšnen evro dat, saj veste, odpusti so v dananjih cajtih kar poceni …

 11. Jaz says:

  Ni vse zlato kar se sveti. Nabirko po večini cerkva pobirajo samo pri nedeljskih mašah… In glede plač duhovnikov (ker v članku govori o župnikih???)pa je zelo odvisno od reda. Salezijanci npr. nimajo nikakršnih plač. Tako, da bodite realni…

 12. Peter Szabo says:

  Niti slučajno ne gre dvomiti, da je Cerkev politična organizacija, ki obrača ogromne vsote denarja.
  Če se v njej znajde tudi kak človek, ki ima opravka z duhovnostjo, je to pač enako kot v vsakem drugem podjetju.
  Stvari poznam od znotraj, zato tudi ne pišem anonimno.
  Če pa hočete, da vas malo bolj resno jemljejo, potem naredite izračun malo bolj resno in ne kar tako čez prst.
  Ste prepričani, da imajo nabirko vsak dan? Po mojem je samo ob nedeljah. Zneska torej ne morete zmanjšati samo štirikrat, ampak večkrat.
  Ponavljam, res je, da je Cerkev pridobitna, politična organizacija, ki ni obdavčena in opravlja tudi nekaj karitativne dejavnosti, toda z navajanjem nenatančnih podatkov si boste samo nakopali očitke, da pristransko napadate cerkev, ker ste komunisti, ne pa ker je to, kar pravite res.

 13. pačnekdo says:

  duhovniki plačujejo dohodnine na število vernikov. cerkvena podjetja so obdavčena kot vsaka druga, torej večji kot so dobički, več je davka. za vas sicer ne vem, toda meni se zdi, da je za vseh dobro, če so oni poslovno uspešni in se od tam nabira denar. glede nabirk pa samo v razmislek: zakaj pa vi ne v šoli daste za revne borce, ki so rojeni po vojni ali pa za hišo cvetja? a vam kdo to prepoveduje? in nič ne bo obdavčeno, ker je to vaš dar. tako da kar na delo : ) : ). lepo, da ste te izračune zmanjšali, a se mi zdi, da še vedno niso pravilni, ker je po vaseh vedno manj ljudi, ki imajo strašno nizke penzije in dvomim, da lahko dajajo kar tako, če pa nimajo niti za drva ali obleko. in glede na to, da se za župnika odloča vedno manj mladih, je teh dokaj malo in imajo župniki na čez tudi po 4 župnije, kjer je vsega skupaj lahko precej malo prebivalstva. veliko je tudi vernikov, ki cerkve od znotraj ne vidijo sploh ali pa jo vidijo 1x/teden. nič ne napadam, samo v razmislek pošljem še moj zapis : ). pa lp

 14. Edn says:

  Ubistvu je nabirka samo v nedeljo, torej 51 krat v letu in 365 krat, kot si napisal. Torej, znesek deli še s 7 : D

 15. Šikiran sem :) says:

  Kar nekaj navedb tukaj je zelo pavšalnih, precej pa neresničnih.
  Najbolj očitna: duhovniki NIMAJO plače. Prispevke za pokojnine vplačujejo vendar najnižje premije, posledično imajo tudi najnižje pokojnine. Niso pa edini. Bistveno pa je, da PLAČUJEJO prispevke.
  V Sloveniji je vsega skupaj nekaj manj kot 800 župnij. Kolikor vem se denar pobira med mašo samo ob nedeljskih mašah. Maše med tednom darujejo sorodniki umrlih, je pa teh maš vedno manj. Marsikateri župnik nima dveh plačanih maš na dan, kvečjemu ima dve od ponedeljka do nedelje. Brez nabirk itd. »Bogastvo« cerkve v Sloveniji lahko omejimo samo na določene škofije. Ne kopljejo se vsi župniki v denarju, večina jih je revnih kot cerkvene miši in brez svojih lastnih sorodnikov; staršev, bratov, sester ne bi imeli za preživetje.
  Kar se tiče obdavčitve, bi ta lahko potekala kot v primeru s.p.jev in večina župnikov bi bila v minusu oziroma bi lahko z lahkoto prikazala večje stroške od prilivov. Glede cerkvenega premoženja pa za to premoženje ne veljajo bistveno drugačni pogoji kot za vse ostalo premoženje v Sloveniji. Če gre za osnovno ali dopolnilno kmetijsko ali gozdarsko dejavnost, se ta obdavčuje za vse enako po zakonu o dohodnini. Gre za t.i. katastrski dohodek. Če gre samo za nepremičnine pa te zaenkrat še niso obdavčene za nikogar. Ko bo sprejet zakon, po katerem bodo za nepremičnine, vključno s kmetijskimi zemljišči, obdavčeni vsi državljani Slovenije, bo zagotovo tudi Cerkev.
  Glede bla bla bajk o Vatikanu in kako vse poti vodijo v Rim, pa samo to: je treba kdaj še kaj drugega prebrat ne samo Da Vincijevo šifro.

 16. blabla says:

  Mah izračun res mim, ampak v vatikanu je vrjetno res polno dnarja, če bi želeli bi vrjetno lahko pomagali vsakamu verniku v težavah. Če me kaj moti je to da so zdaj ogrevane cerkve a gotovo tam ni omogočeno prenočišče brezdomcem, mislim cerkev bi lahko pomagala veliko bolj kot do zdaj. Seveda pa smo usi grešni in umazani ter moramo trpet v tem življenju da bomo prvi v nebesih k ne? Sicer pa instutucija ki poveličuje trpljenje in spodbuja da se ubogljivo verjame brez dokaza nima mesta v moderni družbi…

 17. cvetka says:

  Groza!V cerkvi,kamor hodijo invalidi in starejši po duhovno podporo in mogoče reskirajo zadnji dinar pa še nikoli nisem videla da bi cerkev nekomu podarila voziček.Tudi če znesek še nekajkrat razpolovimo, mogoče nebi bilo potrebno zbirati zamaškov.

 18. KajteBoliK says:

  Kake eni prbijate… Verniki pa res sami ne financirajo Cerkve – saj dobijo sredstva od države.

  Glede izračuna: v letu je cca. 52 nedelj, pa k temu je treba prištet še praznike (kle je šele dnar : D).
  @Peter Szabo +1

  Nekateri pa tako slepo verjamete v Cerkev, da je prou smešno…

  @pačnekdo
  duhovniki plačujejo dohodnine na število vernikov. cerkvena podjetja so obdavčena kot vsaka druga, torej večji kot so dobički, več je davka -> kako pa to zgleda? Dohodnina na št. vernikov?

 19. krena says:

  Živjo,
  glede na komentarje, vidim, da so še ljudje, ki znajo razmišljati.
  Moti me, da danes ljudje pišejo nepreverjena dejstav. močan podpis pa dajem pod nekoga zgoraj, ki je napisal, da je to enkao kot da če bi se on obremenjeval s tem kolikokrat gre on na kavo.
  Če nisi del Cerkve se ne obremenjuj s tem, ker tudi samega sistema v cervki ne poznaš. Poleg tega se niti en tvoj cent ne valja v vseh teh miljonih ne?

  Jz vem zakaj grem v cerkev. Če že dam denar se ne obremenjujem s tem kam bo šel, ker sem se zavestno odločila da ga dam!!

  poleg tega, ima tudi cerkev in župnišče tudi stroške, kot vsako gospodinjstvo (ogrevanje,..)

  Pa lep pozdrav vsem skupaj:)

 20. Dorca says:

  Pozdravljeni!
  Sem prebrala članek in tudi komentarje. Slovenska foušija govori skoraj iz vseh…
  Prispevki se pobirajo le ob nedeljah in praznikih. Ti ponavadi gredo za obnovitev cerkve. Spadam k manjši župniji. Denar po koncu maše preštejejo in spravijo ključarji in ne duhovnik! V začetku leta se pove, koliko denarja je bilo z nabirko nabranega, koliko se je zapravilo in kaj so nabavili.
  Vem pa, da ni tega denarja veliko. Mogoče pride cifra tam okoli 4000 evrov na leto, kakšen evro manj ali več. Se pa pozna tudi recesija.
  Naš duhovnik nima denarja, preživlja se od branja maš (nekje 2-3 na teden)in od kakšnega prispevka. Pa še to največkrat podari naprej kakšnemu ubogemu. Niso vsi duhovniki isti!

 21. Anonymous says:

  podatki ižračuni so zelo napačni napihjeni neresničninapihovalci so pa ravno tisti ki nič ne prispevajo ki nič ne dajo pa lep pozdrav

 22. knedl says:

  zakaj lažete,da se pobira samo ob nedeljah,pobira se tudi ob posameznih mašah,samo pač ne fehta travestit s culico,ampak ljudje plačajo za mašo

 23. Martin says:

  ma sej ni fora kok kdo da pa kokrat cerkev pobira…fora je v tem da cerkev sama ogromno zasluži pa ni nč obdavčena,plus tega ji še država da denar,k bi ga lahk za kej bl pamtnga porabla..

 24. Ločitev says:

  Gre se samo za to, da se cerkev v celoti sama financira, in je ločena od države, kot je to tudi zapisano v ustavi. Ampak nekaterim še kako prav pridejo glasovi, ko igrajo na strune hudobnih komunistov, ter tako vernikom vzbudijo grozne spomine na čase “represije” v bivši državi.
  Sicer pa 2*400*52*800=33 280 000.
  Tu NI štet znesek za posamezne maše. Tistole pa se računa 2 (3) * 365 * 17 = 12410 * 492 (št. župnij) = 6 105 720. Tudi lepa cifra.
  Za ta denar bi lahko cerkev pri nas sama vse zelo lepo financirala in izvajala programe. Samo kaj ko je treba filat vatikan.

  Stvari pa vem, ker sem velikokrat pomagal denar štet po maši. In je župnik lepo razložil, kako malo njemu osebno ostane (nekaj 100€), vse ostalo gre na škofijo in za stroške. Ampak, teh nekaj 100 € ima čisto za sebe, s tem ne pokriva nobenih stroškov.

  Originalen izračun pa je malce zavajujoč. Tale moj tudi, ker še zdaleč ne zajema vseh dohodkov!

  No, sej res nimajo denarja, ko so 800 mio e zagonili v ekonomiji…

  Pa lep dan še naprej.

 25. tommygun says:

  Pa saj ni važno koliko dobijo.Vem,to so velike cifre.Jezi me na kakšen način dobijo ta denar.Z zavajanjem ljudi o našem stvarniku in njegovih dobrih delih.Pa naj oni začnejo delati dobra dela in pomagajo obubožanim, brezposelnim in mladim družinam ki nimajo kam ali pa so na grbi staršem.Pa kako so zaje…. Zvon1 in Zvon2.Država jim nebi smela dati ničesar, popolno izolirati od države, ne pa da se še vmešavajo v politiko.Ta Štuhec pa daje izjave da me kar sra.. pritisne.

 26. noone says:

  Da, vam povem kaj mene moti, glede na zgornji izračun pa naj bo pravilen ali ne! Moti me to, da je na svetu nevem kolk revežev in bla bla, potem se pa en Fašistični papež, ki sedi na zlatem prestolu z zlatim križem, ki je skoraj večji od njega v rokah, kao zavzema za revne po svetu. Ma nabijem jih na kol vse proklete, miši cerkvene! Prodaj tole zlato in nahraniš lahko po mojem celi svet, ne pa, da lažna upanja deliš ljudem. Navadna mafija!!! Sicer je res, da so si pa ljudje, ki tako veselo dajejo premoženje tem “požeruhom” sami krivi. Ne dam jim niti suhega lista, ki je lihkar z drevesa padu. V ovo Grobnico od cerkve pa itaq ne stopim, ker me je groza, kolk se morajo bahat, z zlatimi kipci, itd. Jaki junaki!! … Tak pa sem se spraznu :P Ampak to je samo moje mnenje!

 27. Dorca says:

  Iz proračuna RS je v letu 2011 šlo npr. 772.000 evrov stranski SDS, skoraj 400.000 slovenski filantropiji, slovenski karitas 278.000, SLS 109.000, slovenski škofovski konferenci 174.000, slovensko društvo hospic 100.000, slovensko umetniško zgodovinsko društvo 168.000, smučarski zvezi Slovenije 1.329.000, socialni zbornici Slovenije 1.213.000, ŠENT 1.107.000,

Oddaj odgovor!